Murtabak Popiah




Murtabak memang makanan faveret saya dan family. Tapi bila fikir nak mencanai kulit nya memang rasa sampai bila2 pun tak cuba buat. hehehe


Bagus pada sape yang invent resepi murtabak guna kulit popiah. Kalau orang Jawa cakap ni murtabak mengelat. Menyenangkan keje orang yang tak sempat nak masak. Punya lah lama orang semua da try..kita baru terkedek2 nak melipat kulit popia. :-)




Bahan - Bahan :

Kulit popiah yang saiz besar - secukup nya

Inti :
  1. 1/2kg daging cincang
  2. 2 ulas bawang putih
  3. 2 ulas bawang merah
  4. 1 sudu serbuk kari
  5. 2 tangkai cili basah - dipotong kecil
  6. 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  7. Daun bawang - dipotong dadu
  8. Sedikit minyak masak untuk menumis
  9. Telur - anggaran dalam 2biji
  10. Garam secukupnya

 










Cara -  Cara :
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang kecil sampai naik bau.
  2. Masukkan daging cincang.
  3. Masukkan serbuk kari. Gaul sampai rata.
  4. Bila da masak ketepikan
  5. Dalam satu mangkuk lain pecahkan sebiji telur. Campurkan sedikit bawang yang didadu bersama cili dan daun bawang.
  6. Gaulkan bersama daging yang telah dimasak tadi.
  7. Tuangkan ke atas lapisan kulit popia dan lipat menjadi segi empat.
  8. Goreng di atas kuali dengan minyak yang sederhana.




Comments

Popular Posts