Bubur Lambuk



Bulan puasa saya dan family memang suka kan bubur lambuk. penyediaan ringkas cuma masa untuk memasak nya agak lama. Kali ni saya buat bubur lambuk dengan menggunakan tulang selangka dan daging urat. Rasa dia lebih lemak! Makin berlemak lah badan. Tak apa...setahun sekali. :-p





Bahan - bahan :

1 cawan beras - basuh dan toskan
1/2 biji kelapa, diambil santan pekat - saya gantikan dengan 1 kotak santan yang kecil.
1/2 kg daging - potong kecil
1/2 kg tulang selangka
1/2 kg daging urat
1 batang serai- diketuk

minyak masak secukupnya
garam
air

Bahan Menumis :
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga


1 sk jintan putih
1 sk ketumbar
1 sk lada sulah
1 sk lada hitam

Untuk Hiasan
Sedikit hirisan daun bawang
Bawang goreng
Cili potong




Cara:

  1. 3 jenis daging tadi direbus awal setengah jam. 
  2. Panaskan minyak dan masukkan bahan menumis dan tumis sehingga wangi dan garing.
  3. Masukkan rempah tumis dan daging. Biarkan sehingga naik minyak.
  4. Masukkan beras, serai, air rebusan daging dan sedikit air. Biarkan sehingga beras hancur dan daging lembut.
  5. Bila dah beras nampak pecah, masukkan santan dan rasakan garam.
  6. Bila sudah masak, hidangkan dengan bahan hiasan





Comments

Popular Posts