Ayam Goreng Berempah






Ayam Goreng Berempah





Juadah berbuka puasa kali ni berasaskan masakan kampung. cuma saya tak sempat nak buat kuah masak lemak. Ada kekurangan sikit tapi oklah dari tak dapat nak masak apa2 kan. Satu juadah ni saja da cukup mengenyangkan. 


Semalam memang tak sempat pun ke bazar nak beli manisan untuk bebuka. Dapat nasi pun da bersyukur. Selamat duit tak membazir untuk hari ni. selalu nya saya dan family bebuka simple saja. Asal ada nasi dan lauk sejenis da memadai. Cuma kadang2 nak melayan tekak teringin baru lah ke bazar.




Source : Lautan Resepi

BAHAN-BAHAN

  1. 1/2 ekor ayam-potong ikut suka dibersihkan dan toskan
  2. 1 labu bawang besar *
  3. 3 ulas bawang putih *
  4. 5 ulas bawang merah *
  5. 2 inci halia *
  6. 2 inci lengkuas *
  7. 1 inci kunyit hidup *
  8. 1 sudu besar serbuk kari daging *
  9. 1/2 sudu besar serbuk cili *
  10. 5 batang serai-dihiris kasar *
  11. 1 sudu besar biji ketumbar *
  12. 1 sudu besar jintan manis *
  13. 1 /2 sudu besar jintan putih *
  14. 1 sudu besar lada hitam (kisar halus bahan bertanda*) 
  15. Garam secukup rasa dan sedikit gula 
  16. 2 tangkai daun kari 
  17. Minyak secukupnya untuk menggoreng

CARA-CARA
  1. Gaulkan ayam dengan bahan2 kisar
  2. Garam dan gula. Perap selama 1-2 jam.
  3. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga separuh masak
  4. Taburkan daun kari dan goreng hingga ayam betul2 masak.
  5. Angkat ayam dan tapis serdak
  6.  Sebagai tambahan saya hiriskan sedikit lobak dan timun serta sedikit ulam.


** Gambar memang tak semenggah sebab dah nak waktu bebuka. Hahaha aduhai





Comments

Popular Posts